Как да изберем правилното работно облекло за нашата работа?

Изборът на правилното работно облекло е важен за защитата на работниците и за комфорта им по време на работа. Важно е да се вземат предвид следните фактори при избора на работното облекло.

Рисковете, свързани с работата - изберете работно облекло, което да ви предпазва от рисковетете, свързани с работа ви. Винаги избирайте работното облекло спрямо дейността си. Всяко работно облекло има съответстващи защити, които са имплементирани и са подходящи за определена дейност и сфера на занимание. Не е препоръчително да използвате дрехи, които не отговарят на изискванията на работната ви среда. 

Комфортът - изберете работно облекло, което е удобно и подходящо за условията на вашата работна среда. Например, ако работите на открито в студени условия, изберете работни дрехи, които ще ви предпазят от студа. Избирайте дрехи, които са водоотблъскващ и са с подплата. Ако липсва подплата, може да я замените с поларени елеци или ватирани блузи. Ако ви трябва работно облекло за лятото изберете нещо леко, проветриво и с дишаща материя. В тези случаи препоръчваме памучните изделия.

  • Изберете облекло, което е удобно за носене. Не трябва да се чувствате ограничени в движенията си, за да можете да изпълнявате своята работа ефективно.
  • Изберете облекло, което е лесно за почистване. Необходимо е да може да се пере лесно и да остава в добро състояние за по-дълго време.
  • Използвайте облекло с правилния размер. Работното облекло, което е твърде голямо или твърде малко, може да бъде опасно за работника, като може да причини наранявания или да затрудни движенията.

  • Поставяйте работното облекло правилно и спрямо изискванията на производителя. Работното облекло трябва да бъде поставено правилно, за да осигури максимална защита. Например, каската трябва да бъде с правилния размер, за да защити главата на работника от евентуални наранявания. Ръкавиците също е важно да бъдат в съответния размер на работника, защото има сериозен риск от захващане на ръкавица от режещи машини, ако тя бъде по-голяма.

  • Избягвайте дрехите, които могат да се закачат в машините. Дрехите, които имат дълги ръкави или копчета, могат да се закачат в машините и да причинят сериозни наранявания на работника. Избягвайте използването на такива дрехи в работната среда, която изисква работа с режещи машини.

  • Поддържайте правилно работното облекло. Работното облекло трябва да се поддържа правилно, за да запази своята защитна функция. Перете облеклото според инструкциите на производителя и го заменете, ако е повредено или износено. Не използвайте работни облекла с компроментирани качества и вид.

Важно е да помните, че изборът на правилното работно облекло може да ви помогне да подобрите работната си ефективност и да се чувствате удобно, докато работите. Затова е важно да не правите компромиси с качеството на облеклото, което носите!