Работните обувки - защо са толкова важни?

Работните обувки са част от личните предпазни средства или индивидуалните предпазни средства на работещия. От жизненоважно значение е да се използва винаги, когато дейността, която ще се извършва, го изисква.

 

Неправилно проектираните обувки могат да попречат на работниците да вършат работата си добре, но по-лошото е, че поради дискомфорт и неудобство, може да не искат да ги използват отново.

 

Според доклад на Международната организация на труда всяка година по света има над 300 милиона трудови злополуки. Инцидентите се случват неочаквано. Следователно предпазните обувки са жизненоважен компонент в превенцията на наранявания на краката и свързани с тях последствия.

 

Когато носите предпазни обувки, има по-голяма вероятност да бъдете защитени от падащи и летящи предмети, пробиви, машини, токов удар, подхлъзване, спъване и падане. Предпазните обувки също могат да помогнат за предотвратяване на умора, изгаряния и дори да предложат защита от атмосферни влияния за тези, които са изложени на риск от ухапване от измръзване и хипотермия.

 

Ето от какви опасности ще ви предпазят подходящите работни обувки:

 

Защита от падащи предмети:

Падането на тежки предмети или носенето на тежък материал са обичайни сценарии в отрасли с динамична работна среда. Когато работниците носят тежки предмети или работят на места с много движение на хора, има вероятност машини, превозни средства, инструменти или други предмети да паднат на земята.

Най-често подобни инциденти да се случват главно в строителната индустрия, така че използването на този тип предпазни обувки е не просто  необходимо, а задължително в този тип сектор.

 

Защита от остри предмети:

Тази защита е важна, когато работниците са изложени на риск от стъпване или удар от остри предмети (пирони, машини, инструменти и др.). Обувките с мека подметка не биха могли да осигурят необходимата защита, за да издържат на проникване. Обувките със здрави подметки могат да ви помогнат да предложите най-добрата защита срещу остри предмети, които обикновено се намират на строителните площадки.

 

Защита от порязване:

Остри или движещи се машини могат да бъдат опасни, особено в отрасли като дървообработка, фабрики и строителство, както и при всяка друга работа, при която се използват верижни триони, радиални триони, стругове, фрези или други подобни машини или инструменти.

 

Защита от електрически опасности:

Електричеството крие сериозни рискове на работното място, особено за работниците от тежката електрическа индустрия. Те са изложени на риск от токов удар или дори могат да натрупат статично електричество, което може да създаде искри в определени среди. Такива злополуки често могат да бъдат фатални, така че е важно да се обърне специално внимание. За да се намали рискът, е необходимо да се носят непроводими обувки от кожа, гума или други неелектропроводими материали.

 

Защита от подхлъзване, спъване и падане:

Този тип злополука е често срещана при повечето работни места, където се изискват работни обувки. Тук избора на предпазни обувки трябва да бъде съобразен  с подовият материал, за да имат подходящо сцепление и така да се избегнат възможни инциденти.

В допълнение към това, той също помага да се избегнат падания поради загуба на равновесие или да се избегнат падания по стълби. Този често срещан инцидент може да възникне, когато работниците не носят подходящи обувки.

 

Намаляване умората от работа:

За да избегнете дискомфорта  и умората в краката е добре да снабдите вашите работници с обувки за твърди повърхности. За да се противодейства на това, предпазните ботуши са перфектният избор на обувки. Те осигуряват подходящо омекотяване и опора на свода, за да помогнат за намаляване на мускулното напрежение. По този начин осигурявате по-добра производителност и по-високи резултати.

 

Защита срещу изгаряне или корозия:

Някои работници, като пожарникари, персонал от желязната и стоманодобивната промишленост или персонал от химическата промишленост, могат да получат изгаряния от огън или от различни корозивни химикали. Подходящите предпазни обувки, трябва да са изработени от издръжливи, топлоустойчиви материали, които могат да противодействат на риска от възможни изгаряния. Те предпазват краката от химически разливи, пръски от разтопен метал или други опасни вещества.

 

Защита от неблагоприятни метеорологични условия:

Хората, които работят на открито през зимата или в студени райони, могат да страдат от измръзване или дори хипотермия. Ето защо е необходимо да имате правилното оборудване. В това отношение е важно обувките да са водоустойчиви и да предпазват от студ, сняг или лед и/или течности. Да поддържат краката топли през зимата е изключително важно, затова изберете работни ботуши, които са направени от подходящи материали.

Подходящите предпазни обувки са не само много важни за защита на краката по отношение на работата. Това също така пряко засяга живота на работниците, защото последствията от неносенето на правилните обувки на рисково работно място могат да имат сериозни последици. 

 

Ако търсите партньор, които да ви консултира и съдейства при избора на подходящи предпазни обувки, работно облекло, и всичко необходимо за да предпазите вашите работници от всички професионални рискове, PALLTEX.BG е мястото за вас. Разгледайте нашата широка гама от предложения, налични за вашето здравно заведение или професия и не се колебайте да се свържете с нас за съдействие и съвет.

Свързани продукти